donderdag 30 juli 2020

Holland America Line verkoopt 'legendarische' schepen en annuleert cruises

Cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) verkoopt vier van haar schepen. De cruises die met deze varende hotels gepland stonden, worden geschrapt. Sommige daarvan zullen alsnog worden gevaren met andere schepen uit de vloot van de van oorsprong Nederlandse maatschappij.

De schepen die verkocht worden, zijn de Amsterdam, Maasdam, Rotterdam en Veendam, zo laat HAL weten. Er wordt niet bekendgemaakt aan wie ze zijn verkocht.

"Het is altijd moeilijk om te zien dat een schip de vloot verlaat, vooral de schepen die een lange en legendarische geschiedenis hebben bij ons bedrijf", zegt CEO Stein Kruse van HAL. Cruiseschepen kwamen in het begin van de coronacrisis prominent in het nieuws doordat aan boord besmettingen werden geconstateerd en schepen in een aantal gevallen nergens mochten aanmeren.

Dat raakte ook schepen van de Holland America Line. Volgens HAL blijft de totale capaciteit van de rederij redelijk op peil met de komst van nieuwe schepen.

Mensen die een cruise hadden geboekt op een van de schepen die nu weggaan, worden op de hoogte gesteld over de alternatieven. Ze kunnen ook hun geld terugkrijgen.

Schepen van HAL sinds jaar en dag naar Nederlandse steden vernoemd

HAL, dat is ontstaan als maatschappij die Nederlandse emigranten over de oceaan naar de Verenigde Staten bracht, vernoemt de schepen als sinds jaar en dag naar Nederlandse steden. De Maasdam, waar nu afscheid van wordt genomen, is het vierde schip met die naam, de Veendam kwam ook al drie keer eerder voorbij, de Amsterdam in totaal drie keer.

Naar Rotterdam, vroeger de thuisbasis van HAL, werd in totaal zes keer een schip vernoemd. In Rotterdam ligt de vijfde en doet daar dienst als schip dat kan worden afgehuurd voor diners en evenementen.

Bron en hele artikel: nu